Stran 1 od 1

Najvecja ozonska luknja do sedaj!

OdgovorObjavljeno: 26 Nov 2006, 21:12
Napisal/-a skywalker
Ameriška vesoljska agencija Nasa je objavila, da so njeni znanstveniki našli doslej največjo luknjo v ozonskem plašču nad južno Zemljino poloblo. Od 21. do 30. septembra je njena površina znašala rekordnih 27,4 milijona kvadratnih kilometrov, kar je več, kot je površina Severne Amerike.

S pomočjo merilnih instrumentov na Nasinem satelitu Aura so izmerili skupno količino ozona od površine Zemlje do višjih plasti atmosfere, z instrumenti na balonih pa so odčitavali meritve neposredno nad Južnim polom. Koncentracija ozona je drastično padla predvsem na višini od 13 do 31 kilometrov nad Zemljo.

Ozonski plašč je v tem delu atmosfere praktično »izginil«, je izjavil direktor raziskovalnega laboratorija Nacionalne atmosferske in oceanske administracije David Hoffman. Razpoke v ozonskem plašču, ki preprečuje prodiranje škodljivim ultravijoličnim žarkom, se sčasoma širijo, dokler ne nastane luknja, povzročajo pa jih povečane količine klora in broma v ozračju. :?

OdgovorObjavljeno: 29 Nov 2006, 16:01
Napisal/-a Vremenko
ja sej smo si sami krivi.se bomo sami sebe pokopali :!: :!:

OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2007, 21:10
Napisal/-a onehalf
U bistvu smo se ze... zdej zvimo na kredit ;)

OdgovorObjavljeno: 24 Jan 2007, 10:45
Napisal/-a alc
smo sami krivi ja. v vecini primerov so krivi politiki in gospodarstveniki. mi smo krivi pa toliko koliko smo v ignoranci.
zanimiv dokumentarec Al Gorea "An inconvenient truth" ga priporocam vsem ki jih zanima podnebje in zivljenje na tem planetu vsem ki jim ni mar za to situacijo "katero smo si sami napravili"