Alternator-elektrarna

Vse o vetrni energiji, vetrnih elektrarnah, moči vetra,...

Alternator-elektrarna

OdgovorNapisal/-a ufosim » 26 Jan 2007, 20:14

Pozdravljeni! Rad bi si izdelal vetrno elektrarno s pomočjo avtomobilskega alternatorja in me zanima , če je to izvedljivo , kajti alternator potrebuje pobudni tok , posledično večjo moč vrtenja in me skrbi , če bi sploh veter to zavrtel!

LP ufosim
Get me more wind!
Uporabniški avatar
ufosim
 
Prispevkov: 19
Pridružen: 26 Jan 2007, 20:03
Kraj: CERKVENJAK,343m

OdgovorNapisal/-a Laznik » 26 Jan 2007, 20:46

Hm. Najbolje, da nekje dobiš ta alternator, ker je od avta do avta lahko močno različen. Ugotoviš potreben navor alternatorja in začneš z raziskavami. (tako pač je če se lotiš neznane stvari sam :D ) Zadeva močno zavisi od dolžin lopatic, profila, hitrosti vetrov. Izkoristek pretvorbe vetrne energije v kroženje je najbolj odvisen od lopatic, ki so lahko high-tech oziroma tiste, ki delujejo le na akcija-reakcija principu in ne generirajo coanda efekta, oziroma away-washa. Huh rukaj se pojavi ogromno enačb, veliko dela za inženirja!!!. Vendar brez dvoma, garantiram da ob primerni dolžini lopatic (majhne vitkosti) stvar bo dajala tok. Priporočljiv pa je tudi reduktor... Malo analiziraj efektivnost generatorja pri določenih vrtljajih in za prenos izhajaj iz teh ugotovite.

Ko kaj ugotoviš javi, nekaj bomo že naredili :D

Če bomo stopili forumaši skupaj nakaj bo, garantirano.
Uporabniški avatar
Laznik
Site Admin
 
Prispevkov: 449
Pridružen: 30 Mar 2006, 20:50
Kraj: Dravograd

OdgovorNapisal/-a mike1 » 26 Jan 2007, 20:53

Po mojem, alternator botrebuje zelo velike obrate, da ti bo kaj proizvajal,, sicer ne vem kako je pri tem s tokom, vem pa, da bi oz. boš rabil reduktor zaradi obratov. A ne obstaja drugače tudi t.i. dinami, katerega so imeli nekateri avtomobili.. Ne vem ?
kaj mislite ostali?
mike1
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 20 Dec 2006, 09:36
Kraj: škofljica

OdgovorNapisal/-a halil » 26 Jan 2007, 20:58

ce se spravlas kaj takiga delat pol pois kako dinamo ne altenator dobi se to na odpadih lahka ti tut js zrihtam ko se okvarjam z avtomobili lej drugač sem pa js to delo sam da sem to previklat dav na 220 in mi je to poganjala voda gorela pa je ena 200 w zarnica več pa ze ne pr akem malem vodnem toku
pri močnem vetru bi pa se znalo zgodit da bi ze gorele dve
in ka sploh delas poskus al za kaj druga če te kaj več zanima dodaj moj msn gverila@gmail.com
halil
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 29 Nov 2006, 19:27
Kraj: celje

OdgovorNapisal/-a alc » 26 Jan 2007, 21:34

dobra ideja, bodocnost je itak v obnovljivih virih oziroma free energy

mogoce bos tukaj kaj nasel par idej je ze:
http://www.rexresearch.com/1index.htm
je pa v anglescini z veliko slikcami

javi kaj ti bo ratalo
om tat sat
alc
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 10 Avg 2006, 19:00
Kraj: crnomelj

OdgovorNapisal/-a skywalker » 29 Jan 2007, 19:42

Hja za alternator boš rabu kr ene 800 900 obratov na minuto vsaj !
Če hočeš de bo stvar dala kej zadovoljivga od sebe , tak ko pr avtu , ko laufa pr stand gasu ma okol 900 obratu in to zadostuje de alternator pokriva vso porabo ( luči , radio , gretje, ...) pr višjih obratih pa še lahko polni akumulator.
Pa glede ležajev bi se tut mogoče dal kej zbolšat ( bol kvalitetne dej not ) ker pr autu pomoje ni to tko važn ker je sorazmerno zelo veliko moči za pogon alternatorja.
Za vzbujanje bi ti pa predlagu de poskusiš z kondenzatorjem , ki ga vežeš zraven . Glede tega poišči pomoč kakiga štromarja de ti bo to zrihtu oz. pogruntu kok to naredit . Kondenzator namreč odda tok v nasprotni smeri kot sprejme tak de bi tu blo teba narest še kako vezje zraven.
Kondenzatorje ugrajujejo tudi v aute za napajanje dodatne elektronike (ojačevalci , PC , ...) so pa dragi 100-150€ - ( za avto z elektroniko )
Lep dan želim , Matej
skywalker
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 25 Nov 2006, 19:47
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a jest20 » 30 Jan 2007, 20:40

alc napisal/-a:dobra ideja, bodocnost je itak v obnovljivih virih oziroma free energy

Zelo se motiš. Obnovljivi viri nimajo za prdek. So v večini primerov neuporabni in niti slučajno ne morejo pokriti vseh potreb po energiji.
Prihodnost je jederska

Na razne free energy pa raje takoj pozabi.
jest20
 
Prispevkov: 128
Pridružen: 18 Mar 2006, 00:00
Kraj: gjhgjj

OdgovorNapisal/-a amater » 30 Jan 2007, 21:06

jest20 napisal/-a:
alc napisal/-a:dobra ideja, bodocnost je itak v obnovljivih virih oziroma free energy

Zelo se motiš. Obnovljivi viri nimajo za prdek. So v večini primerov neuporabni in niti slučajno ne morejo pokriti vseh potreb po energiji.
Prihodnost je jederska

Na razne free energy pa raje takoj pozabi.


Jaz se pa strinjam, da je bodočnost v obnovljivih virih, toplotne črpalke, sonce, veter...je pa potrebna zaenkrat precej večja investicija...

ufosim...glede "vetrne elektrarne" so ti predhodniki zelo dobro napisali, da altenator v osnovi potrebuje velike vrtljaje, kar z vetrom ne boš dosegel. Velike vetrne elektrarne imajo v ta namen izvedeno mehansko pretvorbo vrtljajev, ki spremeni nizke vrtjaje dosežene z vetrom v višje. Seveda je pomembno tudi kakšne vrste generator (altenator) boš uporabil...teorija je precej obširna da bi ti jo razlagal v detajle...Laznikov primer je pravilen pristop za raziskovanje. Če pa želiš kaj več izcimit pa bo treba pogledat mal teorije.

Osnovne informacije lahko dobiš na netu npr.:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_turbine

če pa bi res rad ljubiteljsko sestavil elektrarno pa poskusi po navodilih:

http://www.mdpub.com/Wind_Turbine/index.html

http://www.build-a-windturbine.com/

http://www.otherpower.com/17page1.html

http://www.alton-moore.net/wind_turbines.html

In ko ti uspe nam poročaj ne?

lp
Uporabniški avatar
amater
 
Prispevkov: 164
Pridružen: 20 Jan 2007, 21:32
Kraj: ***up above***

OdgovorNapisal/-a alc » 31 Jan 2007, 22:07

vec lai manj misljeno kot odgovor jest20

narava je zelo prprosta za ljudi ki jo razumejo in zelo zakomplicirana za komplicirane ume.
kaj se tice bodocnosti sem preprican da lahko prezivimo samo ce se vrnemo nazaj k naravi, da jo poslusamo in ji sledimo. konec koncev je bila tukaj preden so prisli mi je tukaj sedaj in bo tukaj ko nas vec nebo(to bo itak kmalu ce bo civilazacija sla v to semr kam gre sedaj oziroma kot jo vodijo prepohlepni in butasti ljudje)
Viktor Schauberger je bil znanstvenik in je izumil stvari ki jih se sedaj mnogi ne razumejo, kako? njegova filozofija je bila preprosta poslusaj in opazuj naravo ker v njej je vse perfektno.
v naravi je vse kar rabimo tudi atomska energija in nano tehnologija vendar zaenkrat je se neznamo uporabljat to da nardimo strom iz nje je ok sam zaenkrat pa se nevemo neutralizirat odpada ki ostane pri tem torej kaj se delamo??? kot je vsakemu otroku jasno pljuvamo sami sebi v kroznik in tudi vsakemu otorku je jasno da bom to morali tudi samo pojest.
zakoni fizike- akcija=reakcija in ce na tej tocki samo kot eno moznost dodaste reinkarnacijo (zamislite si znanstvenofantasticni film ki je posnet z nekimi dejstvi) kaj dobite:
nekaj podobnega kot ce si najprej pogledate An inconvenient truth takoj za tem(dokler je spomin se svez) pa the day after tommorow
seveda ze prej ste pa videli vrsto dokumentarcev na to temo

BtW: vse razvite in napredne drzave ali nacije kakor hocete stavijo na obnovljive vire naprimer dansak je v evropi glavna avtoriteta v ameriki pa kalifornija do leta (nisem cisto siguren) 2013 naj bi imeli na vsakih 20milj tankstele z vodikom da ne govorimo o soncevi energiji.
om tat sat
alc
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 10 Avg 2006, 19:00
Kraj: crnomelj

OdgovorNapisal/-a ufosim » 01 Feb 2007, 18:08

Pozdravljeni!

Hvala vsem , ki odgovarjate in dajete svoja mnenja!
Jaz sem s svojo elektrarno že skoraj pri koncu , samo pobarvam jo še in priključim vsa električna vodila in bomo videli kaj bo! Za vzbujanje alternatorja sem uporabil dva motorćka od kasetnih avtoradijev in dodal reduktor ! Ko dasta dovolj visoko napetost (6V),se preko reglerja vklopi vzbujanje! Čez dva dni bom ga montiral in bomo videli kaj bo!

LP ufosim
Get me more wind!
Uporabniški avatar
ufosim
 
Prispevkov: 19
Pridružen: 26 Jan 2007, 20:03
Kraj: CERKVENJAK,343m

OdgovorNapisal/-a ufosim » 01 Feb 2007, 18:11

Pozdravljeni!

Prišlo je do napake:vzbujanje se vklopi preko releja in reglerja!
Sorry!
Get me more wind!
Uporabniški avatar
ufosim
 
Prispevkov: 19
Pridružen: 26 Jan 2007, 20:03
Kraj: CERKVENJAK,343m

OdgovorNapisal/-a ufosim » 01 Feb 2007, 18:35

Živio!

Imam pa še eno vprašanje:zanima me,na kakšne načine vse se da narediti vetrne lopatice!
Prosim za nasvete!
Get me more wind!
Uporabniški avatar
ufosim
 
Prispevkov: 19
Pridružen: 26 Jan 2007, 20:03
Kraj: CERKVENJAK,343m

Alternator

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 21 Feb 2007, 11:28

Pri alternatorju, gnanem z vetrnico je problem vklop vzbujanaja alternatorja, zato je vklop vzbujanja treba zakasniti, kar pomeni da se vzbujanje uklopi šele pri določenem številu obratov generatorja, do takrat generator še ni obremenjen -prosti tek. Vse elektronske rešitve ti praznijo akumulator ki ga neposredno ali posredno polniš z alternatorjem zato so boljše reštve mehanski centrifugalni regulatorji (podobni kot v starih časih pri parnih strojih)OB vklopu bremena glede na njegovo moč pa bo tudi opazen padec obratov kar lahko povzroči oscilacije ( on-off vzbujanja ) kar je rešljivo z histerezo, na kakšen način bi to speljal pa še ne vem ali mehansko ali že elektronsko ker po vklopu vzbujanja že imam na razpolago električno energijo iz alternatorja :roll:

Upam da me tisti ki delate vetrne generatorje v samogradnji razumete!

E pur si muove!
zamot1
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 21 Feb 2007, 10:37
Kraj: Sodražica

Re: Alternator

OdgovorNapisal/-a jani63 » 21 Feb 2007, 13:08

zamot1 napisal/-a:Pri alternatorju, gnanem z vetrnico je problem vklop vzbujanaja alternatorja, zato je vklop vzbujanja treba zakasniti, kar pomeni da se vzbujanje uklopi šele pri določenem številu obratov generatorja, do takrat generator še ni obremenjen -prosti tek. Vse elektronske rešitve ti praznijo akumulator ki ga neposredno ali posredno polniš z alternatorjem zato so boljše reštve mehanski centrifugalni regulatorji (podobni kot v starih časih pri parnih strojih)OB vklopu bremena glede na njegovo moč pa bo tudi opazen padec obratov kar lahko povzroči oscilacije ( on-off vzbujanja ) kar je rešljivo z histerezo, na kakšen način bi to speljal pa še ne vem ali mehansko ali že elektronsko ker po vklopu vzbujanja že imam na razpolago električno energijo iz alternatorja :roll:

Upam da me tisti ki delate vetrne generatorje v samogradnji razumete!

E pur si muove!



probi z žarnico,tko kot pri agregatu :twisted:
jani63
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 03 Maj 2006, 00:07
Kraj: trbovlje


Vrni se na Vetrna energija

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron