MHA napisal/-a:Hja, sam je velka razlika v cm glede na to da so si skoraj sosedi.
ŽUPMART napisal/-a:Jap, kozi, bo držalo. Skoraj v vsem se strinjam.![]()
Še tole: ti imaš izgleda precej več pojma: akko anstane inverzija? (Ne zanima me tisto, da se hladen zrak ujame v doline in da je težji). A za prehodon hladne fronte, ko se zjasni in and nami zakraljuje AC, ali kako?
ŽUPMART napisal/-a:Ja, Igor, to mi je seveda jasno, ampak kaj rpipelje do inverzije? Če je anticiklon, je zima in ni vetra, potem še ni nujno, da nastane inverzija, kakor jaz vem. VErjetno mora prit do otoplitve po precej hladnem obdobju. Ali kaj?
Laznik napisal/-a:Inverzija. Prvi pogoj je seveda stabilna atmosfera ali vsaj pogojno labilna. Inverzija ne nastaja samo v kotlinah in dolinah! Inverzija je lahko tudi nekje na FL100. Inverzija, ki jo imaš v mislih, ki nastaja, kot primer v LJ kotlini pa je pogoj, da pride do zajezitve hladnega zraka, ki se ponoci ohlaja in useda. Pomembno je da sončni žarki ne prihajajo do tal, saj vemo da se atmosfera indirektno segreva preko tal. Eden najpomembnejsih pogojev je minimalni veter ali brez. Profesorji pravijo da na Brniku ne sme pihat prek 2ms.In kot že omenjen anticiklon. Zakaj. ker je atmosfera stabilna (beri gradient vertikalnega padca temperature je manjši od 6.5k/1000m), pri anticiklonu pa so vetrovi ponavadi manjši. Poleg tega je nebo največkrat jasno in je sevanje tal v vesolje večje posledično tudi ohlajanje.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost