POSLEDICE SUŠE V LETU 2007

Zanima me...

POSLEDICE SUŠE V LETU 2007

OdgovorNapisal/-a kozmos » 27 Apr 2007, 13:07

tukaj lahko pišete o vsem kar je povezano z sušo na slovenskem v letošnjem letu limajte slike, članke povejte kakšno škodo pa je suša naredila v vašem kraju ter vaši okolici :wink:

res pa pišite sem noter samo to za kar je bila tema odprta


lp Kozmos
vreme bo:D
Uporabniški avatar
kozmos
 
Prispevkov: 1168
Pridružen: 11 Okt 2006, 09:32
Kraj: kamnik/žale 425m.n.v

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 27 Apr 2007, 14:24

Zemlja je že čisto izsušena, v njej nastajajo velike razpoke, rastline imajo otežen svoj razvoj (med drugim je trava pričela rast počasneje) itd. Druga zaskrbljujoča stvar je požarna ogroženost, ki je trenutno na taki stopnji, kot ja bila lani (ali predlani, se ne spomnim več, ko ej bilo ogromno požarov) v najbolj kritičnem obdobju. Razlog, da sedaj še ni toliko požarov so temperature, ki so kljub vsemu večinoma nižje od 25 °C. Ko pa se bodo temperature čez dan pričele dvigati do 30 °C in več, bodo pa požari postali naš vsakdanj (če seveda do takrat ne bo zemlja dobila ene ogromne porcije padavin). Če večjih padavin ne bo v kratkem, je to lahko velik problem tudi v kmetijstvu - suša in vročina lahko pomorita veliko pridelka. Te stvari so mi sedaj padle na pamet, v resnici jih je pa še veliko več. Dajmo, razpišite se. :roll: :)


4 - velika
Vžigalica v vsakem primeru povzroči požar. Požar se v gozdu hitro širi. V glavnem so to vroči površinski požari, ki ponekod zajamejo tudi krošnje dreves. V požaru zgori veliko organskega goriva, kontrola požara je težka, za gašenje požara je potrebno vložiti velike napore in veliko sredstev.

5 - zelo velika
Vzrok za nastanek požara je lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje požara je potrebno vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva.


Slika

Slika
http://www.rsf-fire.org/assets/images/s ... e_0606.jpg

Slika
http://www.spz.si/trgovina/dokumenti/26 ... 0_1575.jpg
:lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
ŽUPMART
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Dec 2006, 14:05
Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a Mici » 28 Apr 2007, 13:50

ječmen gre že v klasje-nični produkt iz njega, koruze se ne da vsadit, presuha zemla, kromper bo tud težko pognou, oz odgnou je ampk je razvoj zdejle čist ustavlen, travinje gredo tud v cvet kar pomeni da bo tud košnja vsaj 50% manša-rastline so prekratke.
po domač povedan kmetijstvo, razen vinogradnikov pa še kšne panoge je dokej v pi**

je pa res da je blo lan podobno leto pa se je konc koncev še kr ok končal...bomo vidli, drug mesc bomo najbrž pa plaval vsepovsod.

aja pa tukej pr nas je šlo jezero dol, ki zadnih 5 let (vsaj 5 let sm mal bol pozorn) ni šlo pred 20. rožnika, se pravi dva mesca prehmal. kdor ne ve-presihajoče jezero-kraško jezero-kraško polje..kakorkol
Mici
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Apr 2007, 21:50
Kraj: zagrac

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 28 Apr 2007, 18:11

Zaradi suše italijanske vode upadle za 50 odstotkov

Italija se zaradi pomanjkanja padavin že več mesecev sooča s sušo, zaradi katere so v Italiji od lanskega septembra rezerve vode upadle za 50 odstotkov v primerjavi s preteklim letom, so opozorili vremenski strokovnjaki.Skrbi povzroča predvsem rekordno nizka gladina reke Pad na severu Italije, ki napaja območje, na katerem živi okoli 35 milijonov ljudi. Po ocenah strokovnjakov so zaradi pomanjkanja vode v reki Pad ogrožene ribe, krapom in mehkužcem pa grozi izumrtje.Zaradi suše so prekinili obratovanje več hidroelektrarn na reki Pad, zaradi česar so strokovnjaki že opozorili pred katastrofalnimi posledicami pri oskrbi z električno energijo. Tudi predstavniki italijanske industrije so že poudarili, da bi pomanjkanje vode in varčevanje z elektriko lahko vodilo v zaprtje več podjetij.Italijanska vlada medtem že razmišlja o programu, s katerim bi rešili izredne razmere, ki jih je povzročila suša. Ob tem nameravajo predvsem obnoviti vodovode, saj se po ocenah strokovnjakov več kot 40 odstotkov vode izgubi na poti do gospodinjstev. Vlada naj bi povišala tudi cene vode, hkrati pa izvajala programe za ozaveščanje prebivalstva o pomembnosti varčevanja z elektriko in vodo.Vir: http://www.vecer.si

Slika

Vir: http://blaz-vreme.blogspot.com/
Uporabniški avatar
ŽUPMART
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Dec 2006, 14:05
Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a Jovi » 29 Apr 2007, 14:21

je hudič tale suša zele ja!!!!Pa bodimo optimisti.V začetku maja se kaže na nekaj padavin in malo ohladitve!Upajmo da bo vse zalavfalo!!!!Ljudje ga biksamo,zemlja nam vrača
Uporabniški avatar
Jovi
 
Prispevkov: 365
Pridružen: 23 Dec 2006, 16:17
Kraj: Preddvor


Vrni se na Vprašanja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron