Stran 1 od 3

Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 02 Jun 2008, 14:01
Napisal/-a kozmos
Danes lahko lokalno lahko ob nevihtah v kratkem času pade večja količina dežja, zelo verjetna spremljevalca neviht, na začetku pa bosta tudi toča in močni sunki vetra. Pri nevihtah nikoli ne moremo natančno napovedati koliko dežja bo padlo kje, ker so to zelo mikrolokacijski pojavi (v večini) in razlika v mm. padavin zelo varira od kraja do kraja, vsekakor pa ni za podcenjevati teh neviht (s tem mislim na nastanek kakih hudourniških poplav) v času kratkotrajnih silovitejših nalivov... :roll:

v pričakovanju popoldanskega "rompompoma"... :wink:


lp kozmos

Nesposobni vremenarji

OdgovorObjavljeno: 14 Jun 2008, 12:13
Napisal/-a boogie
A so nasi vremenarji popolnoma nesposobni? Pri nasem delu smo zelo vezani na vreme, zato zmeraj pregledamo vremenske karte pred odhodom. Npr. za danes je bilo se zjutraj (!) napovedano, da bo v juzni Sloveniji dez, drugod suho, do popoldneva pa naj bi ostalo suho tudi drugod. Rezultat? Vrli vremenarji ob 11. uri dopoldan - ko je zacelo prakticno v skrajni J Slo ze dezevati spremenijo napoved in sicer, da bo dez postopoma zajel celo Slovenijo in da bo preostanek dneva dezeven. Pa dobro, kaj spilajo vremenarji tam na ARSO-tu sah in pogledajo tu in tam na vremenski radar in na podlagi podatkov sestavljajo vremenske prognoze ?! In to mi se kupujemo...

Razkaceni pozdravi.

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 15 Jun 2008, 21:14
Napisal/-a wetter
kaj je zdaj s poletjem, ZIMA TOPLA POLETJE HLADNO VSE SKUP NAJ GRE NEKAM

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 25 Jun 2008, 15:43
Napisal/-a Jovi
Danes,jutri ter v petek bodo možne nevihte z točo ter močnejšimi sunki vetra.....Zelo pestro vreme se nam obeta.V višinah se že nabira koprenasta oblačnost..... :D

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 10:04
Napisal/-a kozmos
Neka višja sila mi pravi, da bo danes na posameznih območjih hudo, sploh če ARSO izda opozorilo o možnem poplavljanju manjših vodotokov in hudournikov, mislim da tule ni šale Moje mnenje je da bodo proti poldnevu hitro začele nastajati nevihte, ki se bodo marsikje nato zavlekle tudi v noč na petek. Zaradi velike pregretosti ozračja, T rosišča okoli 20°C, in visokega CAPE/a bodo marsikje nastajala krajevna neurja z zelo verjetno točo, orkanskimi sunki vetra ter veliko količino dežja v kratkem času... Opozoril bi tudi, da je energije več kot dovolj v zraku, da se bodo krajevna neurja zavlekla pozno v noč! Danes bo dan za v anale, to sem prepričan, morda zadeva malo spominja na lanski 19. september, ko se je pravtako v bližini alp zadrževala hladna fronta, le da je šlo takrat za proženje na pregradah JZ slovenije, danes pa bo proženje neviht centrirano na gorate predele SZ - S Slovenije

Tko da fantje, pokrit vrtnine in avtomobile, danes popoldan bo šlo za res in verjemite vsa ta opozorila so več kot na mestu!


lp kozmos

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 10:41
Napisal/-a wetter
Na sreco zgornja Savinjska dolina vedno dobro obnese,in upam da tudi nebo tle kaj takšnega
če bi pa bilo pa takoj kamero v roke in snemat.

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 11:06
Napisal/-a kozmos
Mislim da je WRF model kar točen, sploh na kratek rok, sploh pa potrjuje besede ARSO ter besede naših napovedovalcev, ki pripisujejo največ možnosti neurij ravno nad širšo okolico centralne Slovenije... CAPE je v teh predelih izredno visok saj se vrednosti gibajo precej nad 2000 J/kg, ponekod v okolici Idrije, ter Nove Gorice pa se vrednost nevarno približa vrednosti 3000J/kg, kar pa bi lahko že pomenilo ekstremne razmere v teh predelih... :roll:

Slika

Za jutri pa karte kažejo točno to, kar ima ARSO podano v svoji napovedi in sicer da bo jutri največ možnosti za močnejše nevihte (oz. neurja) ravno na JZ predvsem za celinski del istre izgleda precej grdo :roll:

Slika

Bomo videli, vsekakor pa bo popoldan in zvečer marsikje ropotalo!

wetter boš mel danes kar veliko za fotkat boš videl :wink:


lp kozmos

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 11:39
Napisal/-a patrik
Ali je za pričakovati tudi veliko udarov strel????

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 12:01
Napisal/-a wetter
kozmos misliš

ej noro je to brati ko tako fajn pišeš še lohka kej več poveš
vidim da se res znaš okvarjati z vremenom in kartami,ma vsaka čast
no pa napiš še kej če bo res kaj hudga
l.p. :wink:

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 12:11
Napisal/-a kozmos
Jah takole je patrik vsako nevihto spremljajo strele, danes bo zagotovo precej pokalo in se bliskalo, saj bo ozračje popoldan zelo naelektreno, tak da bo popoldan in zvečer ko bo tist glavni bum tudi precej gmelo...

Drugače pa wetter danes bo na udaru predvsem širši centralni del Slovenije, medtem ko bo drugod možnosti nekoliko manj, vsekakor pa to ne pomeni da neurij ne bo, ampak glede na to da je smer vetra od JV - SZ in da bo v poznopopoldanskem času iznad SZ - Z začel nad naše kraje dotekati nekoliko hladnejši zrak, bo tam kjer se bosta hladen in topel zrak srečala zelo burno, predvidoma bo to na zgoraj omenjenih območjih, vsekakor pa se lahko neurja skuhajo tudi na širšem notranjskem območju z izjemo primorske, štajerskem, dolenjskem, celjskem...

Bo pestro popoldan tak da le fotoaparate nafilat pa na plano slikat :wink:


lp kozmos

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 15:12
Napisal/-a Laznik
Pa si prepričan Kozmos da bo tak pokalo? CAPE ni vedno pokazatelj da je temu tako. Danes je dokaj malo vlage v ozračju + malo striženja tako da bomo videli.

lp

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 15:23
Napisal/-a kozmos
Laznik, seveda CAPE ni pokazatelj vsega ampak glede na to da so CAPE vrednosti predvsem v Z delu SLovenije preko 2000J/kg in da nas bo od Z dosegel nekoliko hladnejši zak v nižjih plasteh ozračja, bo to nalašč da se sproducirajo močne nevihtne celice. :wink: Tudi temperature rosišča so visoke okoli 20°C, striženja pa tudi ni tako malo, je kazalo že na manj striženja v preteklih dnevih, tak da se situacija "izboljšuje" Tako dobrih pogojev (kot so danes in bodo jutri) za nastanek neurij še nekaj časa ne bo, me lahko držite za besedo!

V zahodnih Alpah se že vidi kako nastajajo nevihtne celice. Proženje se bo predvidoma v naslednjih dveh treh urah pomaknilo nad Z Slovenijo in nato počasi proti V Slovenije. Sprva bodo pogoji za nastanek neurij najbolj ugodni, kot sem že omenil na širšem območju centralne Slovenije vključno z gorenjsko in notranjsko, kasneje, ko pa se bo proženje pomaknilo nad V Slovenije, pa bodo pogoji za neurja najugodnejši V in J od Ljubljane. Ker pa bo svoje naredila tudi noč, večjih neurij V od Ljubljane ni za pričakovati, seveda pa niso povsem izključena... :!:

Tko da fantje, fešta se bo kmalu začela, definitivno pa je danes najbolj na udaru širši center Slovenije, drugje bo možnosti manj :roll:


lp kozmos

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 16:23
Napisal/-a wetter
Ja bomo videli,slabo kaze za nevihte,upajmo da nebo iz tega nč,
sej obozujem nevihte sam kar je pa neurje pa nikomur nezelim
l.p.

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 17:29
Napisal/-a Laznik
Zanimivo tudi, ker wrf model ni napovedal kakšnih neurij, na katere vsi namigujejo. Bomo videli kaj se izcimi.

lp

Re: Napoved vremena - junij - 2008

OdgovorObjavljeno: 26 Jun 2008, 17:40
Napisal/-a gregach
sam kozmos neki švoh kaže za nevihte......

sj u avstriji nastajajo sam se pomikajo prot vzhodu