vpliv vetrnih mlinov na okolje

Vse o vetrni energiji, vetrnih elektrarnah, moči vetra,...

vpliv vetrnih mlinov na okolje

OdgovorNapisal/-a skywalker » 22 Maj 2007, 20:11

Dolgo pričakovano poročilo o vplivu, ki jih imajo vetrni mlini na okolje, kaže na to, da ptice bolj kot vetrni mlini ogrožajo visoki nebotičniki, energijske ploščadi in mačke. Vendar bi na podlagi poročila morali biti bolj zaskrbljeni zaradi vetrnih mlinov netopirji, saj turbine mlinov proizvajajo poseben zvok in najverjetneje tudi elektromagnetna polja, ki v svoje vetrnice vabijo za zvok izredno dovzetna bitja.

Do sedaj so se raziskovalci v svojih študijah osredotočili predvsem na škodo, ki jih vetrni mlini povzročajo populacijam ptic, najnovejša študija pa je pokazala, da mlini pticam skorajda ne predstavljajo nobene nevarnosti.

Predhodna študija, ki so jo leta 2003 izvedli v ZDA, je pokazala, da je v enem letu zaradi vetrnih mlinov poginilo le 37.000 ptic, v istem letu pa je zaradi trkov v nebotičnike poginila milijarda ptic, za še dodatno milijardo poginov ptic so poskrbele energijske ploščadi, za več sto milijonov poginov ptic pa so krive domače mačke.

Bolj zaskrbljujoči so podatki o poginih netopirjev, saj jih je poginilo precej več, kot so strokovnjaki predvidevali, zato raziskovalci v poročilu pozivajo k dodatnim raziskavam problema, vključno z raziskavo hipoteze, da bi novi vetrni mlini z daljšimi krili zahtevali manj poginov tako ptic kot tudi netopirjev.

Vir: svarog.org
Lep dan želim , Matej
skywalker
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 25 Nov 2006, 19:47
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a Mici » 23 Maj 2007, 00:04

kaki pederajsi, kako mešajo podatke....
mački žro vrabce pa taku k je v mastih, po vaseh. kašni tič se zaletavajo v nebotičnike..tud bl k ne mestni. mlini na vetr oz vetrnice ki poganajo turbine pa pobijajo ptice selivke...in to cele jate
Mici
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Apr 2007, 21:50
Kraj: zagrac

OdgovorNapisal/-a frizby » 23 Maj 2007, 09:00

Mici, dej mi prosim povej s kakšnimi vrtljaji se vrtijo veterni mlini?
frizby
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 15 Maj 2007, 11:43
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Mici » 23 Maj 2007, 10:12

huh, nimam pojma, sicer pa ne vem kaj nej bi mel vrtljaji s pomori ptic. pač kjer so gosto postavlene vetrnice se ptice selivke preprosto zaletijo v njim ker jih je tolko da delujejo kot mreža, vrtljaji mislim da niso pomembni, so edino pomembni da dokažeš da nimam pojma o vetrnih elektrarnah. pomemben podatek je to, da se ptice selivke večinoma selijo ponoč in se orientirajo po zvezdah, vetrnice niso tako na gosto da bi jim blokirale pogled, jih je pa toliko in se premikajo da posnamejo dost ptiču.
je pa možno da nasedam oddajam.

aja o vrtlajih vem to, da čeprov zgleda kot da se vrti čist počas, se v resnic zelo hitr :lol:
Mici
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Apr 2007, 21:50
Kraj: zagrac

OdgovorNapisal/-a frizby » 23 Maj 2007, 10:55

Slepec slepca vodi :roll:

Ja če so pa ti mlini takšni morilci ptic, potem so pa zares uboge ptice recimo na Nizozemskem, kjer pa stojijo še tisti "tastari" mlini na veter, ki imajo lopatice iz lesa in neprimerno večjih površin.

Za hitrost lopatic sem vprašal, čisto resno, brez namena provociranja. OK saj bi lahko šel "pogooglat", pa... bom drugič. Ampak se mi pa zdi statistično zelo malo verjetno, da bi se en ptiček zaletel v tisto tanko lopatico, pri svoji hitrosti potovanja po zraku, ki je neprimerno večja od vrtenja lopatic. Verjamem, da se verjetno tudi nekaj jih zaleti, ampak zaletijo se tudi v stolpnice, pa jih naj sedaj vse podremo?

Koliko ptic se pa spravi na oni svet s pesticidi?!?! A boš od kmetovalcev tudi zahteval, naj prenehajo uporabljat pesticide? Jaz sem takoj za... čeprav, potem bomo najverjetneje lahko še samo stiropor jedli?! :(
frizby
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 15 Maj 2007, 11:43
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Mici » 23 Maj 2007, 12:33

jah veš kako je. tisti mlini na veter na nizozemskem so...prenaredko in pa na preveč odmakneni lokaciji, selivke ne potujejo mimo njih..če bi, bi potovale dobesedno v morje :roll: tako da...lokacija je velikega pomena.

pesticidi..tud brez pesticidov se da, 100%! ampak je treba gojit okoliške sorte, kar bi nam ki smo mejhna država šlo, večjim državam pa bol težko. hočem reč...glej recimo jabuka, eno staro staaaroooo drevo rodi obilno nekje na enem zapuščenem gričku, med tem ko neke strašne fensi nove sorte, brez sto litrov na kvadratni meter škropiv sploh zacvetijo ne, počasi se ljudje začenjajo tega zavedat, ampak res pooočaaaasssiiii.

nazaj na mline..sem že rekel, da delujejo kot velikanska mreža, recimo stolpnice, selivke se zihr ne zaletijo v njih tako kot se ne zaletijo v goro, zakaj? ker je to trden objekt ki jim ovira tudi pogled, in če one ne vidijo neke zvezde po kateri se orientirajo, skrenejo s poti in se tako ognejo predmetu. zakaj se pa tolk ptičov razpaca na stolpnicah...pa sam buh ve, veliko stolpnic je pretežno iz steklenih površin ki odsevajo svetlobo, pa jih najbrž zmede, ampk to so razni golobi, vrabci..kar je pač lokalnega, in več kot očitno to nima nekega strašnega vpliva na celotno populacijo.

vetrnice, oz vetrne elektrarne da se bolš izrazim, so pa velike tud po nekej sto hektarov po španiji pa drugje po svetu (tistih nekej ki bi jih pr nas postavli mende razen estetskega učinka, nebi tako zelo vplivale) in tam ko selivke letijo, ne vidijo predmeta, letijo normalno naprej..zdej pa..mende si že gledov kšn film ko razni laserčki švigajo pa razkosavajo ljudi..nekako tako si js to predstavlam, lahko da popolnoma zgrešeno. preprosto ne vidijo vetrnic in če se ptič pri polni hitrosti zaleti v nekej..dvomim v njegove možnosti.

uf, pozabu sm dodat, čisto možno pa je, da sam trenutno oglašujem naftni lobi :lol: ne bi bil presenečen če bi zvedu da so arabci tiste ptiče nastavli pod vetrnce
Mici
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Apr 2007, 21:50
Kraj: zagrac

Vetrnice

OdgovorNapisal/-a marof » 31 Avg 2007, 12:00

Pozdravljeni!
Vetrnice imajo malo obratov. Mislim, da okrog 20 o/min.
Sedaj si pa izračunajmo obodno hitrost na konicah lopatic.
Enako je s helikopterjem. Ima max. 220 o/min in obodna hitrost je kar blizu zvočne.

Dan
Uporabniški avatar
marof
 
Prispevkov: 19
Pridružen: 01 Maj 2006, 11:32
Kraj: Jurklošter

OdgovorNapisal/-a igor223 » 03 Sep 2007, 12:02

vetrnice nimajo kaj dosti pri pomoru ptic.

tako pravijo za volovja rebra, da je tam selilna pot belega jastreba ... pa ravno tam!!!!! dajte no.

Ptice imajo koridor širok 50, 100 km ne pa ravno tistih nekaj 100 m, kjer bi naj naredili zeleno, okolju prijazno energijo, pa še kot turistično zanimivost jo lahko prodajaš!

Podobno je s HE na Muri - zelena energija, postaviš samo objekte in izkoriščaš vodni tok, brez onesnaževanja.

Če imajo Avstrijci postavljene HE, zakaj jih še mi ne bi?
Bolje malo kregan kot pa fejst zmatran iz službe!!
Uporabniški avatar
igor223
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 23 Dec 2006, 10:11
Kraj: maribor (291 m)/brežice (161 m)

OdgovorNapisal/-a jurepo » 03 Sep 2007, 13:51

se strinjam s tabo igor223.

glede tistih veternic je par okoljevarstvenikov, ki hočejo uveljaviti svoj prav. ampak so v manjšini! če bi bili v kateri drugi državi bi te vetrnice stale že zdavnaj... ampak pri nas pa se zavlačuje zaradi par posebnežev :roll:
jurepo
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 26 Mar 2006, 14:34
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a Mici » 03 Sep 2007, 16:35

HE ne vpliva na okolje?
to, da tako rekoč uniči rečni ekosistem ni vpliv na okolje?
sej sploh ni res, da je recimo v ameriki samo še nekej odstotkov lososov ostal-od teh pa je odvisna cela veriga žvali. ampk to je že drug primer.

Kaj pa ČE je res tam selilna pot teh belih jastrebov?
Ste se prpravlen odpovedat lepoti naše pokrajine zarad nekej W elektrike?
ker...proizvede en plunk elektrike med tem ko grozno skazi okolico, ni vredno, prov da ne pustijo zgradit

zaenkat je še zmer v bistvu najčistejša energija z najman vplivi na okolje jedrska in .
jaz pravim: še en blok na JEK, al pa kr dva, pa lahko zapremo še šoštanj
Mici
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Apr 2007, 21:50
Kraj: zagrac

OdgovorNapisal/-a igor223 » 03 Sep 2007, 17:20

Mici, zdaj pa dobro beri!!!

namreč jasno je, da je potreba po energiji vsak dan večja, avtomobilov je vedno več, gospodinjskih aparatov uporabljamo vedno več, ne pazimo, kako uporabljamo energijo, vedno več je stavb, vedno večja mesta z več razsvetljave .... zakaj bi našteval znana dejstva in probleme.

lahko se odločimo, imamo več alternativ:

1: nehajmo uporabljat električno energijo in se vrnimo nekaj desetletij ali stoletij nazaj

2. uporabljajmo tisto, kar nam je najbolj pri roki, torej elektrarne, ki uporabljajo fosilna goriva

3. naredimo takšno proizvodnjo energije, ki bo naravi najmanj škodila izmed vseh možnih alternativ (torej vetrnice, HE, sončne kolektorje, ...), res pa je, da so te tudi zaenkrat še najdražje

4. Kupujemo lahko energijo tudi od drugih držav in mastno plačujemo, samo ta energija je bila tudi nekje proizvedena, npr. nekje visoko v avstrijskih Alpah, kjer so posegi v naravo prav očitni!!


Torej?????

Kaj si se odločla?

Da se vrneš nekaj stoletij nazaj, živiš izključno od narave, nabiraš rastlinice in koreninice, mož ti bo lovil divjad (al si vegan?)

Ali bomo posegli v naravo le minimalno in proizvajali energijo, ki je nujno zlo in jo potrebujemo v današnjem svetu 21. stoletja?!

Veš, beli jastrebi ne potujejo po eni in isti avtocesti, tako kot turisti, imajo namreč dokaj širok koridor; vprašaj kakšnega ornitologa, pa ne s Primorske, temveč širše ...

Če zgradimo HE na Muri od Ceršaka pa do Veržeja, ne bo velike škode (seveda nekaj je bo), samo tiste prave mrtvice, kjer je biotska raznovrstnost najbolj pestra, so šele nižje, zato ne delat panike.


Slej ko prej se bomo morali odločit: ali bomo kupovali ali sami gradili elektrarne (kot npr. na spodnji Savi) ali pa back to the past!!

Razmisli malo!


Mici napisal/-a:HE ne vpliva na okolje?
to, da tako rekoč uniči rečni ekosistem ni vpliv na okolje?
sej sploh ni res, da je recimo v ameriki samo še nekej odstotkov lososov ostal-od teh pa je odvisna cela veriga žvali. ampk to je že drug primer.

Kaj pa ČE je res tam selilna pot teh belih jastrebov?
Ste se prpravlen odpovedat lepoti naše pokrajine zarad nekej W elektrike?
ker...proizvede en plunk elektrike med tem ko grozno skazi okolico, ni vredno, prov da ne pustijo zgradit

zaenkat je še zmer v bistvu najčistejša energija z najman vplivi na okolje jedrska in .
jaz pravim: še en blok na JEK, al pa kr dva, pa lahko zapremo še šoštanj
Bolje malo kregan kot pa fejst zmatran iz službe!!
Uporabniški avatar
igor223
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 23 Dec 2006, 10:11
Kraj: maribor (291 m)/brežice (161 m)

OdgovorNapisal/-a Mici » 03 Sep 2007, 17:22

Odločil sem se:

Mici napisal/-a:jaz pravim: še en blok na JEK, al pa kr dva, pa lahko zapremo še šoštanj
Mici
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Apr 2007, 21:50
Kraj: zagrac

OdgovorNapisal/-a igor223 » 03 Sep 2007, 19:28

Mici napisal/-a:Odločil sem se:

Mici napisal/-a:jaz pravim: še en blok na JEK, al pa kr dva, pa lahko zapremo še šoštanj


no to možnost sem prej izpustil in bi bila mogoče še najbolj smiselna, je tudi najčistejša energija ampak...

bognedaj da pride do nesreče ali pa kakšne nove vojne!!!
Bolje malo kregan kot pa fejst zmatran iz službe!!
Uporabniški avatar
igor223
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 23 Dec 2006, 10:11
Kraj: maribor (291 m)/brežice (161 m)

OdgovorNapisal/-a Mici » 03 Sep 2007, 19:43

Vojna ni problem, ker imajo vsi naši sosedi ekspanzionistične želje in si gvišno ne bodo zastrupili okolja po katerem hrepenijo.
verjetnost za nesrečo je pa...
če je nebi blo takrat v Černobilu, bi blo zdejle za 100% več nukleark in sploh nebi bil problem z elektriko, tako pa vsi čim slišjo "jedrska" rečejo NE
Mici
 
Prispevkov: 92
Pridružen: 23 Apr 2007, 21:50
Kraj: zagrac

OdgovorNapisal/-a igor223 » 04 Sep 2007, 13:57

Mici napisal/-a:Vojna ni problem, ker imajo vsi naši sosedi ekspanzionistične želje in si gvišno ne bodo zastrupili okolja po katerem hrepenijo.
verjetnost za nesrečo je pa...
če je nebi blo takrat v Černobilu, bi blo zdejle za 100% več nukleark in sploh nebi bil problem z elektriko, tako pa vsi čim slišjo "jedrska" rečejo NE


no glavni nasprotniki JE v naši bližini so avstrijci, ki pa ne nasprotujejo tej energiji zaradi nevarnosti nesreče, temveč zato, da bi nam prodlai njihovo zeleno energijo iz HE, ki jo proiuvajajo visoko v Alpah!!!
Bolje malo kregan kot pa fejst zmatran iz službe!!
Uporabniški avatar
igor223
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 23 Dec 2006, 10:11
Kraj: maribor (291 m)/brežice (161 m)

Naslednja

Vrni se na Vetrna energija

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron