Taljenje ledu na Grenlandiji

Varujmo svoje okolje, grožnje okolju, naravovarstvene organizacije

Taljenje ledu na Grenlandiji

OdgovorNapisal/-a skywalker » 26 Nov 2006, 21:27

Obsežna ledena plošča, ki prekriva Grenlandijo, se pospešeno krči, pa vendar ne s takšno hitrostjo kot so nakazovale predhodne raziskave.

Spodnji obalni predeli Grenlandije že od leta 2003 naprej vsako leto izgubijo približno 155 giga ton ledu medtem, ko notranji predeli zaradi povečanja snežnih padavin letno pridobijo za okoli 54 giga ton novega ledu.

Izguba ledene mase Grenlandije je kar polovična, kot so jo izkazovali izračuni predhodnih študij, vendar pa Nasini podatki kažejo na to, da Grenlandija na letni ravni še vedno izgubi 20 odstotkov več ledu, kot ga z novim snegom letno pridobi.

Glede na to, da je ledeni ščit Grenlandije eden prvih pokazateljev posledic globalnega segrevanja, pa bi že najmanjša stopnja izgube ledene mase morala povzročiti veliko zaskrbljenost. Vir: http://www.svarog.org


Js mislim , da bi nas moral to skrbet , ka pa vi mislite ?
Lep dan želim , Matej
skywalker
 
Prispevkov: 38
Pridružen: 25 Nov 2006, 19:47
Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a Poberznik » 27 Nov 2006, 13:39

O tem bi se dalo na veliko razglabljat...

Najhuje pri vsem pa bo, če se bo to zgodilo, da oslabi ali pa celo ustavi topel zalivski (severno atlantski) tok, kot napovedujejo neke študije. To bi popolnoma spremenilo klimatsko podobo Evrope.

Bomo videli, v kataro smer se bo vse skupaj odvijalo.
Uporabniški avatar
Poberznik
Site Admin
 
Prispevkov: 130
Pridružen: 30 Mar 2006, 18:40
Kraj: Šentjanž pri Dravogradu

OdgovorNapisal/-a RoKy. » 27 Nov 2006, 16:09

glede na to da topljeni led ni vir tople vode, bi se dal sklepat da ta stopljena masa hladne vode ohladi zalivski tok, to je pa tok k varuje skandinavske drzave pred vdorom še bol mrzlega zraka (pomoje ne sam njih ampk kr celo evropo) in glede na to, da je klima zelo povezana odvisna od morskih tokov, lahko najmanjše spreminjanje temperature toka ali smeri povzroči drastične spremembe:S tko, da....jz prawm d je za use skup ze prepozn, tut če bi takoj ustavl uso industrijo k povzroča oz. spušča toplogredne pline smo ze predelč pršli, da bi lahko ustavl use to,....
poglejte si film od Ala gora : neprijetna resnica (An Inconvenient Truth) je kar precej razlozeno in na zanimiv način in zavzema veliko teh stvari glede tega topljenja ledu in usega kar je povezano z globalnim segrevanjem, resnično se splača pogledat to :wink:
Uporabniški avatar
RoKy.
 
Prispevkov: 506
Pridružen: 05 Okt 2006, 07:17
Kraj: Dol pri ljubljani


Vrni se na Varstvo okolja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron