Klimatske napovedi

Varujmo svoje okolje, grožnje okolju, naravovarstvene organizacije

Klimatske napovedi

OdgovorNapisal/-a Vremenko » 22 Apr 2007, 20:15

Svetovna klimatološka strokovna javnost soglaša, da se bo naraščanje temperature, ki smo ga opazili že v zadnji četrtini minulega stoletja, nadaljevalo, manj zanesljive so napovedi glede padavin. Poleg vse višje povprečne temperature je zelo verjetno, da se bo povečala pogostost in intenziteta ekstremnih dogodkov. Samo dobro poznavanje klimatske variabilnosti in povezav med posameznimi spremenljivkami v ozračju nam lahko pomaga predvideti, kaj nam bodo prinesle klimatske spremembe v naslednjih letih in desetletjih.

Da bi lahko predvideli klimatske razmere za več desetletij vnaprej ali za celo stoletje, je potrebno najprej predvideti stopnjo naraščanja svetovnega prebivalstva, ekonomskega in tehnološkega razvoja. Ker tega nihče ne zna natančno predvideti, so izdelali več scenarijev, ki so jih nato vključili v modele za oceno klimatskih razmer v prihodnosti. Tudi ob uporabi istih scenarijev naraščanja prebivalstva in ekonomske rasti klimatski modeli ne dajejo enotnih odgovorov. Vsi modeli izhajajo iz dejstva, da koncentracija toplogrednih plinov v ozračju narašča, vendar se rezultati med modeli razlikujejo. Kljub temu lahko povzamemo nekaj skupnih predvidevanj. Najlažje je oceniti, kaj se bo dogajalo s temperaturo. Znanstveniki, zbrani pod okriljem Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC), do leta 2100 predvidevajo dvig temperature zemeljskega površja za 1,4 do 5,8 °C. Zelo verjetno se bo povečalo število vročih dni in povprečna popoldanska in jutranja temperatura se bosta zvišali. Manj bo hladnih in ledenih dni. Razlika med jutranjo in popoldansko temperaturo se bo zmanjšala. Toplotna obremenitev se bo povečala.

Morska gladina naj bi se do konca stoletja dvignila za 9 do 88 cm, neurja, poplave bodo povzročale vse več škode, vročinski valovi bodo pogostejši in bolj izraziti, nekatere bolezni, ki jih prenašajo od podnebnih razmer odvisne žuželke, se bodo širile na območja, kjer smo bili pred njimi doslej varni; trpeli bosta kakovost vode in zraka. Alpski ledeniki so se v obdobju 1980-2000 v povprečju tanjšali za 0,65 m letno. V ekstremno vročem poletju 2003 so se stanjšali kar za 3 m. Predvidevajo, da bo do konca stoletja ostalo le še 5 % sedanjega voluma. Kljub vloženim naporom še zdaleč ne poznamo vseh zakonitosti zapletenega podnebnega sistema, še manj vemo o tem, kako se bodo podnebne spremembe odražale regionalno in lokalno; prav to pa bo največji izziv za klimatologe v prihodnjih letih in desetletjih.

Tudi v primeru, če bi povsem zaustavili naraščanje koncentracije toplogrednih plinov, to še ne bi zaustavilo že sproženega procesa spreminjanja podnebja, saj imajo toplogredni plini dolgo življenjsko dobo. Vse bolj se uveljavlja spoznanje, da se moramo na spremembe podnebja pripraviti in se jim prilagoditi. Res je, da bodo sprva spremembe državam s hladnim podnebjem prinesle nekatere koristi, kot so bolj mile zime, manjšo porabo energije za ogrevanje in podaljšanje vegetacijske dobe ter možnost gojenja tistih rastlin, ki tam doslej zaradi mraza niso uspevale, a dolgoročno bodo spremembe prav vsem prinesle več slabega kot dobrega.

Podnebje postaja vse bolj cenjen naravni vir, saj odločilno vpliva na proizvodnjo hrane, vodne vire, počutje in zdravje, proizvodnjo in porabo energije, promet in industrijsko dejavnost. Naša naloga je, da ga v sedanji obliki, ki je človeštvu razmeroma prijazna, ohranimo tudi prihodnjim rodovom

vir:arso :wink:
Uporabniški avatar
Vremenko
 
Prispevkov: 478
Pridružen: 20 Okt 2006, 15:36
Kraj: Luče 522m

OdgovorNapisal/-a Vremenko » 22 Apr 2007, 20:26

Beno93-Vremenko
:wink: :wink: :wink:
mra bit mal spremembe hehe
Uporabniški avatar
Vremenko
 
Prispevkov: 478
Pridružen: 20 Okt 2006, 15:36
Kraj: Luče 522m

OdgovorNapisal/-a larcha » 22 Apr 2007, 20:53

Vremenko napisal/-a:Beno93-Vremenko
:wink: :wink: :wink:
mra bit mal spremembe hehe

VREMENKO
imam jas tudi program
sej najbrž ga maš ti tud
taka ikona Je kot maš ti prikazno. :D
larcha
 
Prispevkov: 362
Pridružen: 17 Dec 2006, 17:27
Kraj: novo mesto

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 22 Apr 2007, 21:40

Vremenko napisal/-a:Beno93-Vremenko
:wink: :wink: :wink:
mra bit mal spremembe hehe


A spet. :( :evil:
Uporabniški avatar
ŽUPMART
 
Prispevkov: 875
Pridružen: 18 Dec 2006, 14:05
Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a MHA » 23 Apr 2007, 17:53

Edino pravilno vremenko!
MHA
 
Prispevkov: 377
Pridružen: 01 Jan 2007, 12:52
Kraj: Ljutomer - ponos in osrčje Prlekije


Vrni se na Varstvo okolja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron