bore napisal/-a:Hojla kozmos.Vidim da spat ne moreš.Evo to kar pišeš zgoraj je čista
true story.Dokler hladnega polarnega zraka ne bo , ne bo prave zime
v naših krajih žal.
Sem pa pogledal mal zakaj je atlantik letos tako močan.Je ca. 1-1,5 C
toplejši od povprečja ob Atlantski obali.Če to vpliva na mrzel polarni
zrak da se ne spusti nižje potem me res skrbi.Ampak to je že za drugo
temo.Če pa je res potem zime letos v naših krajih definitivno NE BO.
LP.
provreme forumovci, za grist vam dam eno debelo kost, še prej pa si dajte z neta potegnit en dokumentarec:
BBC Horizon The Big Chill (Global Warming's Cold Shoulder)
pa me zanima vaše mnenje.
To tukaj pišem, ker ste načeli temo atlantika in vpliv morskih tokov na podnebje Evrope. Nekateri verjetno ta film poznate, oz. vsaj to teorijo, ki bi se znala uresničit v nekaj desetletjih.
Vsi veste, kako zalivski tok vpliva na podnebje Evrope - kot nek radiator za razliko v istih geo širinah v Ameriki je 7°C hladneje (povprečje) - Labrador, New York opubne zime, labradorski tok prevladuje.
No v tem filmu pa je priakzano, kako se vpliv zalivskega toka na Evropo zmanjšuje zaradi topljenja ledu na Arktiki in Grenlandiji in s tem se obrat zalivskega toka (tam kjer se ta obrne proti jugu kot hladna voda) spusti južneje in je vpliv na Evropo manjši.
Po tem scenariju bi imeli v Evropi hladnejše in sušnejše podnebje, VB bi pogosteje prizadeli snežni meteži (kar se v zadnjih eptih letih že dogaja), v Sredozemlju bi kronično primanjkovalo vode, itd, itd.
Res vam priporočam ta film in nadaljni razmislek. So namreč velike možnosti, da se scenarij uresniči.
potegnite si ga dol na mininova.org in vpišite zgornji naslov. Film traja približno 1,5 ure.
Čakam na komentar!!