ZIMA 2007/2008

Zanima me...

OdgovorNapisal/-a ŽUPMART » 14 Jan 2008, 21:13

Kakor jaz razumem situacijo, gre na zgornji katri za širok in precej plitev ciklon. Temperature so pa itak odvisne od anticiklona in njegove lege. Pri tadrugi karti je ravno še na meji, da nam anticiklonhlad vleče iznad Rusije (če bi bil nekaj 100km V, bi bile čisto drugače), na J pa spet balkanc...ta prinese sneg JV polovici Slo. Te karte bi pomenile v višinah jasno vreme, po nižinah megla in nizke temperature, inverzija. Spet obilna slana in ivje, nato pa kadar nastane balkanc, nekaj apdavin (skrajni JV do največ 15cm, precej tudi Koroška in Štajerska (do največ 10cm). Drugje padavin malo, do 5 cm recimo, na skrajnem SZ pa lepo vreme. :wink:
Za konkreten sneg drugje pa bi bil potreben ob taki postavitvi ciklona ne balkanc, ampak genovc - središče ciklona v bljižini Slo (bolj bi bil proti V, hladneje bi bilo, padavine bi bile bolje razporejene po celi Slo). Glede moči ciklona...da bi to blokado, ki je tako S premagal, bi moral biti ogromen. To je pa pri sredozemskih ciklonih redko. Zato ob taki situaciji obilnega snega ne more bit ozl. je zelo redek, če bi bile v Sredozemlju ogromne količine mrzlega zraka, potem npr. bi se izšlo. Druga pesem je, če je anticiklon nad Veliko Britanijo in Atlantikom. Takrat genovca porine bolj proti V in ne proti J in posledično več padavin v osr. in ostalo slo in precej nižje temp, ker piha SV ne JZ. :wink:

Tako jaz razumem. Evo vam. :)

EDIT: Napačna teorija, ne je upoštevat. Ni inverzije, ni megle, so plohe na S zaradi odcepljenca...v glavnem tako, kot sem rpej napisal NI! :D
Zadnjič spremenil ŽUPMART, dne 14 Jan 2008, 21:51, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
ŽUPMART

Kraj: Kamnik (cca. 400 nmv) / Mengeš (317 nmv) / okolica Domžal (cca. 300 nmv)

OdgovorNapisal/-a kozmos » 14 Jan 2008, 21:29

Župi popravil bi te, da bolj kot je AC zahodno zahodnejši so tudi vetrovi, to pomeni če je AC nekje nad VB in atlantikom sibirski AC odpira prosto pot azorskemu prascu in takrat se aktivira sredozemlje, imamo na nekaj dni fronte ki prinesejo ogromno padavin na pregarde Z slovenije ter na splošno v Z slovenijo, medtem ko je drugod manj padavin, seveda gre po nižinah predvsem za dež in tak tip vremena prevladuje trenutno sedaj :wink:če je AC preveč vzhodno pa nad naše kraje prihaja mrzel in suh polarni zrak, ki pa ciklone v sredozemlju potisne še bolj na jug, ki pa nato zarotirajo v nasprotni smeri urinega kazalca proti balkanu, kjer ob takih situacijah pade veliko snega (kot pri nas ob genovcih), to pa so t.i. balkanci ki dajo omembe vredne količine snega le V polovici države oz natančneje JV :wink: če pa je AC nekje v srednji evropi, pa po eni strani odpira prosto pot in sredozemskim ciklonom in mrzlemu polarnemu zraku, takrat so razmere za nastanek večdnevnega obilnega sneženja idealne :wink:

Slika

o takih razglednicah govorim, ki pa so zadnje čase izjemno redke :wink: tale razglednica je iz februarja 56

upam da zdaj razumete, sem se potrudil kolikor se je pač dalo :wink:

lp kozmos
Zadnjič spremenil kozmos, dne 14 Jan 2008, 22:44, skupaj popravljeno 2 krat.
vreme bo:D
Uporabniški avatar
kozmos

Kraj: kamnik/žale 425m.n.v

OdgovorNapisal/-a bore » 14 Jan 2008, 22:21

E kozmos lepa obrazložitev,si mi razširil znanje,jez sem si to razlagal
pač bolj po domače.

Vidte fantje kaj čakamo.Mrzel sever,vlažen jug pa snega maš cel kup. :D

LP,Še pomnite tovariši :idea:
bore

Kraj: velenje

OdgovorNapisal/-a Skadi » 14 Jan 2008, 22:27

kozmos vse super samo nekaj me zanima... na tej karti ki si jo nalimal ne vidim AC-ja v srednji Evropi, je pa eden nad Atlantikom... pa prva vrstica je malo zmedeno napisana, lahko daš kako ločilo še da bom razumel kaj dela tisti sibirec tam goraj :wink: ... sam tolk da bom bolj razumel :) ... drgač pa use super :wink:
Uporabniški avatar
Skadi

Kraj: Straža

OdgovorNapisal/-a kozmos » 14 Jan 2008, 22:34

fantje pomota, napačno razglednico sem nalepil, drugače napisano drži, sam sem spregledal da je to razglednica obsežnega ciklonskega območja :oops: je pisalo nekaj o anticiklonu, pa se mi sploh ni dalo brat vsega, pa sem kar nalimal, še enkrat se opravičujem.

nevem kaj je nerazumljivega v prvi vrstici, razen azorski prasec ki pomeni nič drugega kot azorski anticiklon :wink:

p.s. sem zamenjal karto z pravilno :wink:

lp kozmos
Uporabniški avatar
kozmos

OdgovorNapisal/-a kozmos » 14 Jan 2008, 22:42

evo še mal za kosti glodat iz dalnega leta 56 :wink:

Slika

Slika

kakor mi je jasno se bili kle doseženi temperaturni minimumi, saj so se temperature v notranjosti slovenije ponoči spustile večinoma pod -30°C, čez dan pa se niso dvignile nad -10 :wink: brrrrrr... kje so tisti časi :wink:

lp kozmos
Uporabniški avatar
kozmos

OdgovorNapisal/-a Skadi » 14 Jan 2008, 22:45

kozmos napisal/-a: to pomeni če je AC nekje nad VB in atlantikom sibirski AC odpira prosto pot azorskemu prascu...
lp kozmos

Glej kako jaz to razumem, imamo 2 anticiklona, eden nad atlantikom (čez VB), in drugi je sibirski, ki ne vem kaj dela pri atlantiku. In če razumem sibirski AC povzorča prosto pot azorskemu pujsu :P ...

ja pa pod karto morš zdej popravt ker ni iz februarja 99 temveč iz februarja 56...
Uporabniški avatar
Skadi

OdgovorNapisal/-a Skadi » 14 Jan 2008, 22:46

a vidm da si me prehitu :wink:
Uporabniški avatar
Skadi

OdgovorNapisal/-a kozmos » 14 Jan 2008, 22:48

sem popravil skadi ja, tudi tisto obilno sneženje iz leta 99, je posledica čisto neek druge situacije, če koga zanima naj kar vpraša :wink:

lp kozmos
Uporabniški avatar
kozmos

OdgovorNapisal/-a Skadi » 14 Jan 2008, 22:52

http://portal.zevs.si/index.php?option= ... 6&Itemid=1

tu je pa malo več o tistem najhladnejšem februarju do sedaj... tako da do 26. januarja je lahko še toplo, pol pa naj se zgodi :lol:
Uporabniški avatar
Skadi

OdgovorNapisal/-a kozmos » 14 Jan 2008, 22:56

tukaj sem našel te prelepe razglednice :lol:

http://portal.zevs.si/index.php?option= ... &Itemid=55

o temle sem pa najprej govoril, sam gre pa tukaj za popolnoma drugo situacijo :wink:

lp kozmos
Uporabniški avatar
kozmos

OdgovorNapisal/-a Skadi » 15 Jan 2008, 00:53

no super kozmos :wink: ... mislim da je to lep dokaz za vse tiste ki ste že obupali, da ni še ničesar konec, prav nasprotno, imamo še pol januarja in cel februar. In ponavadi je bilo ravno februarja najbolje kar se količine tiče... in tudi to da takrat na ARSOtu niso napovedali prav za eno noč naprej nekaj pove o nepredvidljivosti vremena na južni strani Alp... plus to da imamo Jadran :wink: ... in tudi ko se bo zgodilo bo verjetno bolj nepričakovano kot ne tako upajmo do konca :wink: ... no pa lahko noč :lol:
Uporabniški avatar
Skadi

OdgovorNapisal/-a MHA » 15 Jan 2008, 11:15

Zanimivo, v Postojni je 10.02.1999 zjutraj blo 17 cm snega, v Kočevju pa kar 50.
MHA

Kraj: Ljutomer - ponos in osrčje Prlekije

OdgovorNapisal/-a igor223 » 15 Jan 2008, 14:53

MHA napisal/-a:Zanimivo, v Postojni je 10.02.1999 zjutraj blo 17 cm snega, v Kočevju pa kar 50.

meni se pa to sploh ne zdi čudno, sklepam lahko, brez da preverjam takratni razvoj dogodkov, da je prišla snežna gmota iz vzhoda in so pač vzhodni in južni deli dobili več, kot zahodni!
Bolje malo kregan kot pa fejst zmatran iz službe!!
Uporabniški avatar
igor223

Kraj: maribor (291 m)/brežice (161 m)

OdgovorNapisal/-a MHA » 15 Jan 2008, 17:24

Hja, sam je velka razlika v cm glede na to da so si skoraj sosedi.
MHA

Kraj: Ljutomer - ponos in osrčje Prlekije

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vprašanja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov