Logotip
 

Prijava

Uporabniško ime:

Geslo:

Samodejna prijava?

Nov uporabnik?
Pozabljeno geslo?

Socialna omrežja

fb

Radarska slika

Radarska

Satelitske slike

Satelitska

Profko aplikacija

PROFKO - IMA

Opozorila

Opozorila

Oglasi

Kaj je vreme?

Vreme obsega vse pojave, ki se pojavljajo v atmosferi nekega planeta. "Vreme" je običajno mišljeno kot aktivnost teh pojavov v obdobju do nekaj dni. Povprečno vreme v daljšem časovnem obdobju pa imenujemo podnebje. Te pojave preočujejo meteorologi, ki pa že opozarjajo na klimatske spremembe.

Na zemlji se pojavljajo kot običajni pojavi veter, nevihte, dež, sodra, toča in sneg, ki se pojavijo v troposferi ali nižjih delih atmosfere. Gonilo vremena so razlike v energiji, ki je sprejeta od sonca. Zaradi različnih kotov pod katerim pade sončna svetloba na zemljo, so različni deli zemlje po različnih obsegih različno segreti. To povzroča temperaturne razlike, katere privedejo do globalnih vetrov, prav tako posredno do drugih vremenskih pojavov. Neposredni vzroki vremena so temperatura, vlaga, zračni pritisk, oblačnost, hitrost vetra, in dviganje.

Zemeljska atmosfera je velik povezan sistem, tako da lahko imajo manjše spremembe na enem delu velike posledice na drugih območjih atmosfere. To pa povzroča težave pri kratkoročnih vremenskih napovedih bolj kot pa pri nekaj dnevnih napovedih, zato se vremenoslovci trudijo izboljšati to mejo s pomočjo znanosti o preučevanju vremena, meteorologijo.

Napoved vremena

Napovedovanje vremena je znanost o napovedovanju stanja atmosfere za prihodnji čas in določeno lokacij. Zgodovina napovedovanja vremena sega tisočletje nazaj, kljub temu pa se je tehnika od takrat skokovito izboljšala. Danes napoved deluje na principu zbiranja čim več podatkov o trenutnem stanju atmosfere (predvsem temperature, vlage in vetra) in uporabljanja znanja o procesih v atmosferi za določitev kako se bo razvijala atmosfera v prihodnosti. Kljub temu pa zaradi zmedenosti atmosfere in nepopolnega razumevanja procesov to pomeni, da napoved postane manj natančna s povečanjem območja za katerega napovedujemo vreme.

WRF model

WRF napovedi

Partnerji

Meteocenter.eu

mentis

Dravograd 360

DRONE-GIMBAL.com
Atmolab.eu

Kontakti | Oglaševanje | Spletni piškotki
©2005-2024 Pro-Vreme

Spletna stran uporablja piškotke! Z nadaljno uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o spletnih piškotkih.